Credit Management

тел : 0896 028 781

ЕИБ ще подкрепя малкия бизнес и инфраструктурните проекти

Президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер похвали България за финансовата дисциплина и обеща банката да подкрепя малките и средните предприятия, софийските инфраструктурни проекти и да помага технически на фирмите, които кандидатстват за еврофинансиране.


Хойер е на еднодневно посещение в София по покана на министъра на финансите Симеон Дянков. Той коментира плановете на ЕИБ за 2013 г. след среща с премиера Бойко Борисов.

Гостът нарече развитието на България "история на успеха" и сподели, че в средата на 90-те не е можел да си представи, че ще дойде тук, за да обсъжда разширяване на отношенията. "България се възползва от стратегия на фискална дисциплина, каквато няма втора в ЕС и това се отчита в Евросъюза, каза банкерът. 

Той оцени пазарната среда в страната като добра, а банковата система като стабилна, което според него  прави страната привлекателна за правене на бизнес.

"През 2013 година ЕИБ ще подкрепя малките и средните предприятия, както и инфраструктурни проекти в София и в други градове на страната. Ангажираме се да подпомагаме технически и компании, които усвояват еврофондове тук. Усвояването на еврофондовете в България е много добро и затова има възможност за сътрудничество в тази област", каза Хойер, цитиран от БТА.

Премиерът Борисов изтъкна, че е работил добре с банката още докато беше кмет заради добрия й административен капацитет, ниската лихва - под 4% и защото "с нея постигаме максимална прозрачност пред Европейската комисия. По думите му благодарение на работата си с банката и малкото забележки по общите проекти България вече получава по-бързо парите си от Еврокомисията - в рамките на 50-60 дни.

Премиерът и президентът на ЕИБ са обсъдили възможностите за съфинансиране на големи инфраструктурни проекти в България.  Досега банката е кредитирала страната с около 3.3 млрд. евро от които една трета са за частния сектор. С нейно участие сега се модернизира ж. п.-линията Пловдив-Свиленград, строи се "Дунав мост 2", изпълнява се програмата "Транзитни пътища V", интегрираната система за битови отпадъци на Столичната община

Dnevnik – 09.11.2012

 

www.invest-bulgaria.net