Credit Management

тел : 0896 028 781

Райфайзенбанк: Лошите кредити ще намалеят при ръст на икономиката

„Спадът на лошите кредити, който БНБ регистрира в края на миналата година, е преди всичко резултат от отписване на кредити от балансите на банките.” Това коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев относно данните в месечния икономически си анализ на банката.

Макроикономистите цитират данните на БНБ, според които делът на лошите кредити в края на последното тримесечие на 2012 г. спада до 16.62%, при 17.25% в края на третото тримесечие на същата година. Според Ганев „няма промяна в икономическата ситуация, която да предполага устойчиво намаление на размера на лошите кредити“. Това може да се случи едва след като икономиката на страната започне да регистрира по-съществен икономически растеж, и съответно когато започне да се възстановява заетостта.

“Прогнозата ни за нарастване на БВП с 1.5% през 2013 г. означава, че сме все още далеч от подобно развитие”, посочва Ганев. Поскъпването на хранителните стоки и услугите са посочени като основните причини за отчетената в края на 2012 г. инфлация от 4.2%.

Анализаторите на банката на основата на данните на НСИ отчитат продължаващ спад на промишленото производство през ноември (-1.8% на годишна база), както и спад на вътрешната търговия (-7.4% спрямо ноември 2011 г.). Същевременно строителната продукция продължава да нараства с годишен растеж от 1.1%.

Според анализа на Райфайзенбанк, пазарът на труда е една от основните проблемни области на българската икономика, с регистрираната в края на миналата година безработица от 12.5%.

От финансовата институция отбелязват значително по-доброто от прогнозираното изпълнение на бюджета – дефицитът за 2012 г. е 0.5%, при планирано в Закона за държавния бюджет салдо от до “-1.3%”.

klassa.bg - 11.02.2013

www.invest-bulgaria.net